Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanı, teknolojik ürün ve tasarımda mekanik, elektrik-elektronik, yazılım ve robotik konularını aynı çatı altında toplayan disiplinler arası bir alandır. Alanımızda verilen eğitimler seri üretim yapılan tüm fabrikalardaki üretim sistemleriyle ilgilidir. Eğitimler 11. Sınıfta Mekatronik Dalı olarak devam etmektedir. Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek olarak 2 şubemiz vardır.
Teknolojik ürün ve tasarımda Makine, Elektrik/Elektronik, Hidrolik/Pnömatik, Kontrol (Yazılım), Robotik konularını aynı çatı altında toplayan mühendislikler arası bir alandır. 10.Sınıfta birleştirilecek alanlar ayrı ayrı temel seviyede öğretilir. 11. Sınıfta alanlar yavaş yavaş birleştirilir. Son sınıfta öğrencilere temel bir mekatronik sistemle ilgili tüm bilgiler verilmiş olarak mezun edilir.
Gelişen teknolojiyle değişen üretim sistemleri tam anlamıyla mekatronik üretim sistemi haline gelmiştir. Üretimde yoğun bir şekilde yer almaya başlayan bu yeni makinalar hem mekanik hareket sistemlerini, hem elektrik motorlarını ve ekipmanlarını, hem elektronik sensörleri hem de belli bir yazılımı içermektedir. Dolayısıyla sistemin kurulumunda mekanizmaları tanıyan, sensör çeşitlerini ve bağlantılarını bilen aynı zamanda gerektiğinde yazılıma küçük müdahaleler yapabilen Mekatronik Teknisyenlerine ihtiyaç artmıştır.
Hareketli sistemleri söküp-takmayı, elektronik devreler tasarlayıp bağlantı yapmayı, yazılımla bilgisayardan sistemleri kontrol etmeyi ve robotik sistemleri sevebilecek girişken kişiler bu mesleği tercih ederse akademik olarak başarıları daima devam eder.
Otomasyon alanları farklı disiplinleri birleştirdiği için Makine, Elektrik/Elektronik, Kontrol, Otomasyonla ilgili birçok yüksekokul programına ve mühendislik bölümlerine kaynaklık etmektedir.
10. Sınıf
Temel Endüstri Uygulamaları
-DC Akım Devreleri
-AC Akım Devreleri
-Lojik : Sayı sistemleri-Kapılar-Flip Floplar-Sayıcılar
-Anolog Devre Elemanları: Direnç, Kondansatör, Bobin
-Transistörlü Devreler: Transistör, Röle, Diyot....
-Lehimleme
-Güç Kaynağı
Temel Mekanik Uygulamaları
-Kesme, Markalama, Eğeleme, Delme, Kılavuz çekme, Pafta çekme
-Manuel Torna, Freze
Teknik Resim
-Parça çizimleri
11.Sınıf
Ardışık Kontrol
-Kumanda Devre Elemanları (Pano kurulum eğitimi)
-Sensörler
-Temel Seviye PLC Programlama
Pnömatik/Hidrolik Sistemler
-Temel Seviye Pnömatik
- Temel Seviye Elektropnömatik
-Temel Seviye Hidrolik
-Temel Seviye Elektrohidrolik
Bilgisayarlı Kontrol
-C++
-Görsel programlama (Visual Basic)
Bilgisayar Destekli Çizim (SolidWorks)
-Temel Seviye Parça Çizim
-Temel Seviye Montaj
-Temel Seviye Animasyon
12.Sınıf
Fabrika Otomasyonu
-PLC ile Mekatronik Sistem Kontrolü
-HMI ve SCADA Temel Seviye Uygulamalar
-DC, Step, Servo Motor Uygulamaları
Otomatik Üretim
-Endüstriyel Robot Kolu Programlama (Melfa Basic 5)
-CNC Makinalar G kodları
Mikrodenetleyiciler
-PICC ile Uygulamalar
-Arduino ile uygulamalar
Bu laboratuvarda daha önceden temel eğitimleri almış öğrenciler bir fabrika ortamında gibi sistemleri programlayıp çalıştırmaktadırlar.
Bu laboratuvarda öğrenciler makinaları kontrol eden PLC cihazlarını programlamayı küçük deney setleriyle temel seviyede öğreniyorlar.
Bu laboratuvarda fabrikalardaki makinaların basınçlı hava ile çalışan Pnömatik / Elektropnömatik hareket sistemlerinin devre elemanlarını tanıyıp, devrelerini tasarlamayı ve kurmayı öğreniyorlar.
Bilgisayar Laboratuvarında Arduino, Mikrodenetleyiciler, SolidWorks ve Endüstriyel Robot programlama programları öğrencilerimize uygulamalı olarak öğretilmektedir.
Adres:
Selimiye Mahallesi Tıbbiye Caddesi No 29/1 Üsküdar İstanbul Türkiye
Telefon
0216 345 40 55-56-57