İSTANBUL KALKINMA AJANSI 2021 YILI YENİLİKÇİ İSTANBUL MALİ DESTEK PROGRAMI
SÖZLEŞME NO: TR10/21/YEP/0045
PROJE SÜRESİ: 18 AY
PROJE BAŞLANGIÇ: 15 Şubat 2022
PROJE BİTİŞİ: 15 Ağustos 2023
TOPLAM BÜTÇESİ: 2.297.008,00 TL
İSTKA DESTEĞİ: %90
KAYMAKAMLIK: %10
NEDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM?
Dünyada imalat sektöründe makinelerin otomatik çalışması artık sektörde rekabet etmeye yetmemektedir. Üretimde makinelerin ve çalışanların tüm verilerinin dijital ortama aktarılması ve bu verilerin işlenerek en verimli üretim planlarının oluşturulması gerekmektedir.
PROJE ÖZETİ:
Proje kapsamında Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin halihazırdaki atölye laboratuvarlarından; Makine Alanında CNC Torna-Freze ve Manuel Torna-Freze Atölyelerinin ve Otomasyon Alanında Fabrika Otomasyon Laboratuvarının dijital dönüşümü sağlanacaktır. Aynı zamanda bu alanlardan 5 Makine ve 5 Otomasyon Öğretmeni dijital dönüşüm ile ilgili eğitimleri alarak makine yoğun imalat yapan kobilere dijital dönüşüm konusunda rehberlik edecek çalışmalar yürütülecektir.
Proje kapsamında 6 ay boyunca CNC makineleri yoğun kullanan kesikli veya seri imalat yapan kobi'lere (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) ziyaretler gerçekleştirilecektir. Bu ziyaretlerde firma yetkililerine üretim planlama, makine parkuru ve CNC operatörleri ile ilgili bazı sorular sorularak işletmenin "Dijital Olgunluk Seviyesi" ortaya çıkarılmaktadır. Bu sayede işletmelerin güçlü ve geliştirilmesi gereken yönleri raporlanmış olacaktır.
Proje kapsamında öncelikle Haydarpaşa MTAL Endüstriyel Otomasyon ve Makine Alanlarının altyapısının dijital dönüşümü sağlanacaktır. Haydarpaşa Meslek Lisesinde makinelerden bilgi alıp bunu bulut sisteme aktarıp yönetici ve çalışanların bu verileri rahatça işleyebilmesini sağlayan model bir fabrika ortamı kurulacaktır.
Bu model fabrika dijital dönüşümü sağlanmış yani endüstri 4.0 a uygun bir ortam olacaktır. Bu ortam imalat yapan sanayici Kobi'lere tanıtılacaktır. Bu sayede işletmeler makinelerden aldıkları veriler sayesinde üretimdeki kârlılıklarını arttıracaklar ve hata durumlarını daha iyi analiz etmiş olacaklar. Yani aynı üretimi yapmaya devam etseler bile verimliliklerini arttırarak nasıl daha kârlı olabileceklerini göreceklerdir.
PROJENİN ANA FAALİYETLERİ:
●Üsküdar İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında daha önce kurulmuş olan Fabrika otomasyon Laboratuvarının dijital dönüşümünün tamamlanacak,
●Makine Teknolojileri alanı CNC torna, CNC freze, manuel torna ve manuel freze atölyelerinin dijital dönüşümünün tamamlanacak,
●Otomasyon ve Makine alanı teknik öğretmenlerinin dijital dönüşüm ile ilgili bilgi ve becerilerini arttırılarak "Dijital Dönüşüm Liderler Ekibi" oluşturulacak,
●CNC ve manuel tezgahlarla imalat yapan Kobi'lerin "Dijital Olgunluk Seviyesi" ölçülecek,
●Dijital dönüşüme en çok ihtiyacı olan uygun Kobi'ler seçilecek,
●İmalatçı Kobi'lerin yönetici, üretim müdürü, ustabaşı vb. görevdeki üretimi yönlendiren personeline yönelik ve okul öğrencilerine yönelik "Dijital Dönüşüm Farkındalık Eğitimi" verilecek,
●İmalatçı Kobi'lere "Yalın Üretim ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası" çıkarılacak ve firmalara yol haritaları sunulacaktır.
●Otomasyon ve makine alanı teknik öğretmenlerinden oluşan dijital dönüşüm liderleri ekibiyle Kobi'lere mentorluk hizmeti sağlanacaktır.
PROJE KAPSAMINDAKİ EĞİTİMLER:
●1x Öğretmenlere Yönelik Eğitim (Katılım Sertifikası)
●1x Otomasyon Alanı öğrencileri eğitimi
●1x Makine Alanı öğrencileri eğitimi
●6x İmalatçı KOBİ eğitim (Katılım Sertifikası)
●2x Otomasyon işletmecileri ve mühendislerine yönelik eğitim (Katılım Sertifikası)
●2x Türkiye geneli hizmetiçi eğitim (MEB onaylı sertifika)
PROJENİN DOLAYLI FAYDALARI:
●Haydarpaşa Dijital Kariyer Merkezi sayesinde projenin yürütüldüğü okulumuzun mezunlarının istihdam için işletmelere yönlendirilmesi sağlanacaktır.
●Teknik öğretmenlere yönelik Milli Eğitim Bakanlığı oanylı hizmet içi eğitimleri düzenlenecektir.
●Okul makine ve otomasyon öğrencileri imalat sektöründe dijital dönüşümün nasıl kullanıldığını direkt yerinde ve mezun olmadan görmüş olacaklardır.
KOBİ'LER VE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİMLER: Proje kapsamında CNC yoğun imalat yapan Kobi'lere yönelik ziyaretler düzenli olarak yapılacaktır. Ziyaretlerde Kobi'lerin imalat sahaları ve imalatı yönetme durumları analiz edilerek her Kobiye özel "Yalın Üretim ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası" çıkarılması planlanmıştır.
Kobi'lere yönelik planlanan eğitimleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1-Proje tanıtımı ve sektöre faydaları
2-Yalın üretim uygulamaları
3-İmalatta dijital dönüşüm uygulamaları
4-İşletme içi yalın dönüşüm uygulama örnekleri
"Üretimde Dijital Dönüşüm Uygulamaları Eğitime" başvuru yapmak için aşağıdaki linke tıklayınız.
https://forms.gle/oiWNCXRy31zrnpXZ7
Bu web sitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Haydarpaşa Dijital Dönüşüm ve Verimlilik Merkezi Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk Üsküdar Kaymakamlığı'na ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtmamaktadır.
Adres:
Selimiye Mahallesi Tıbbiye Caddesi No 29/1 Üsküdar İstanbul Türkiye
Telefon
0216 345 40 55-56-57