ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI
HAYDARPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÜSKÜDAR İNOVASYON MERKEZİ PROJESİ VE
VERİLEN EĞİTİMLERİN TANITIMI
PROJE ÖZETİ:
Proje İstanbul Kalkınma Ajansı 2014 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 200.000€ civarında hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Proje Üsküdar Kaymakamlığı, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi ortaklığında Temmuz 2014-Temmuz 2015 dönemlerinde İSTKA desteği ile başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Proje süresi tamamlandıktan sonra Üsküdar Belediyesi katkılarıyla proje sürdürülebilirliği sağlanarak proje faaliyetleri devam etmektedir.
Proje kapsamında Üsküdar ilçesinde bulunan Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı'nda gençlerimize yönelik mekatronik alanda uygulamalı eğitimlerin verileceği yaklaşık değeri 150.000€ olan tam donanımlı bir Fabrika Otomasyon, Pnömatik/Elektropnömatik, Ardışık Kontrol ve Bilgisayar Laboratuvarları oluşturulmuştur. Teknik öğretmenlerimizin de alınan eğitimlerle mesleki nitelikleri arttırılarak daha kaliteli bir eğitim ortamı sağlanmıştır.
MERKEZİN KURULMA SEBEBİ:
Günümüzde teknolojiye ayak uydurması gereken endüstride, mekatronik sistemleri tanıyan ve bu sistemleri tasarlayıp kurulumuna kadar işin içerisinde olabilecek kalifiye eleman ihtiyacı artmıştır. Ancak kişilerin mekatronik sistemler üzerinde uygulama imkânı bulması gerçekten zor ve pahalıdır. Üsküdar İnovasyon Merkezi'nde gençlerimize mesleki bilgilerinin uygulamalı olarak geliştirilmesine yönelik endüstrideki sistemlere benzer eğitim setleri üzerinde eğitim verilmektedir. Bu sayede mekatronik ile ilgili alanlarda çalışmak isteyen, alanla ilgili bilgisi olan ancak uygulamalı eğitim alma fırsatı bulamamış öğrenci ya da mezunların bu eksikliklerinin giderilmesine destek olmaktadır. Dolayısıyla okullardan mezun olduktan sonra endüstride iş hayatına geçişte bir oryantasyon merkezi rolünü üstlenmiştir.
Proje sayesinde Marmara, Yıldız Teknik, Türk-Alman, Medeniyet Üniversitesi ve İstanbul'daki diğer vakıf üniversitelerinin Mekatronik, Elektrik-Elektronik, Kontrol-Otomasyon, Makine Mühendisliği okuyan öğrencileri ve yeni mezunları "Temel Mekatronik Sistemlerle İlgili" birebir uygulamalı eğitimler almaktadırlar.
VERİLEN UYGULAMALI TEMEL MEKATRONİK EĞİTİM ÇIKTILARI:
Merkezimizde bugüne kadar birçok kurs düzenlenmiştir. Bu kurslarda aşağıdaki belirtildiği gibi uzun süreli mesleki eğitimler verilmiştir. Eğitim alan kişilerden eğitimlerde başarılı olanlar sertifika sahibi olup işletmelerde mesleğini icra etmeye yönlendirilmişlerdir. Yüzlerce kişi bu merkezde aldıkları uygulamalı eğitim sayesinde işe yerleştiğini söylemektedir. Her dönem açılan kurslara kontenjanın en az iki katı başvuru alınmaktadır ve başvuru sırasına göre seçilen öğrencilere eğitim verilmeye devam edilmektedir.
Tablo-1: Proje Kapsamında Yapılan Kurslar
|
1. PLC'li Fabrika Otomasyonu Kursu (TIA Portal) (72 saat-8 Hafta)
S7-1200/300 PLC Temel Seviye (Siemens)
Pnömatik/Elektropnömatik Temel Seviye (Festo)
Gerçek Fabrika Otomasyon Sistemi Üzerinde Devreye Alma (Siemens-Festo MPS)
2. Uygulamalı Endüstriyel Robot Kolu Kursu (Mitsubishi-Melfa Basic) (12 Saat-4 Hafta)
Endüstriyel Robot Kolları Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Simulasyon Uygulamaları (Basic)
Mitsubishi Robot Kolu Elle Programlama (Teaching Box) ve Robot Sıfırlama
Mitsubishi Robot Kolu PC'den Programlama (CİROS Programming)
3. Solidworks ile Otomasyon Makineleri Tasarımı Kursu (30 saat-5 Hafta)
2 Boyutlu Taslak Modelleme
3 Boyutlu Katı Modelleme
Montaj Modelleme
Teknik Resim ve Oluşturma
SoildWorks ile Sistem Animasyonu
4. Robotik Araç Yapımı ve Programlama Kursu (Arduino ile) (30 Saat-5 Hafta)
Arduino'da Dijital İşlemler
Arduino'da Analog İşlemler
Proteus'te elektronik ekipmanların tanıtımı ve kullanımı
Solidworks ile robot şasesi tasarımı ve ArtCam ile CAM programının çıkarılması, CNC Router'da kesim
Robotun mekanik, elektronik montajı ve test programının yazılması
5. IoT ile Fabrika Otomasyonu Eğitimi (ESP32-Web Server) (30 Saat-5 Hafta)
ESP32 ile giriş çıkış pinlerinin kontrolü
Bluetooth ile çıkış kontrolü
Wifi ile çıkış kontrolü
Web server arayüz ekranı oluşturma (HTML)
Web Server üzerinden fabrika otomasyon sisteminin kontrolü
6. Pano Projesi Okuma ve Montaj Kursu (12 Saat)
BAŞVURULARLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME:
Kurslara kimler başvuru yapabilir?
NOT: Robotik Araç Yapımı ve Programlama Kursu'na Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri de başvuru yapabilir.
Nasıl başvuru yapacağım?
Kursiyerler okulumuzun internet sitesi başvuru linki üzerinden "İlgili Başvuru Formu" nu doldurarak başvuru yapacaklardır. Gelen başvurular üzerinden kurs kontenjanı dolduğunda kursiyerler belirlenmiş olur. Kontenjan fazlası başvurular gelecek tarihlerdeki aynı kurs için kursa katılma hakkı korunacak şekilde kaydedilir.
Eğitimler nerede, kimler tarafından düzenlenecek?
Eğitimler Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı binasında olacaktır. Okulumuzda görev yapan Teknik Öğretmenlerimiz eğitimleri verecektir.
Eğitim süreleri ne kadar?
Tarihler başvuru formları içerisinde yazmaktadır. Bazı kurslar hafta içi akşam, bazı kurslar hafta sonu gün içerisinde yapılmaktadır.
Hafta içi dersleri :19.00-21.50 arasında 3 saat
Hafta sonu dersleri :09.00-15.50 arasında 6 saat şeklindedir.
Eğitim ücretli mi?
Üsküdar İnovasyon Merkezi Projesi Kapsamında yapılan bu eğitimlerimizde ticari bir amaç güdülmemektedir. Eğitim ortamı için ek ücret alınmamaktır. Ancak eğitmen ücretleri, kurs boyunca verilecek çay, ikram giderleri ve merkezin kurumsal kalitesini arttırmaya yönelik teknik ekipman giderleri için başvuru formunda belirtilen ücret talep edilip bir kısmı yine eğitim boyunca kursiyerlere geri harcanacaktır.
NOT: PLC'li Fabrika Otomasyonu Kursu 2 ay sürdüğü için ücret 2 taksitte "kurs başlamadan" ve "kurs başladıktan sonra" alınmaktadır.
Son başvuru ne zaman?
Başvuru formunda belirtilen kurs başlangıç tarihine bağlı olarak sürekli başvuru alınmaktadır. Başvuru formunda kurs tarihleri geçmişse bile başvurunuz alınıp daha sonra yapacağımız kurslar için tarihler güncellendiğinde eski forma başvuru yapan kişilere mail yoluyla haber verilmektedir.
Kayıt İşlemleri için ne yapmalıyım?
Kayıt için formda yazan şartları kabul ederek başvuru yapmanız yeterlidir.
Daha fazla bilgi için;
Burak GÜL
Haydarpaşa MTAL
Mekatronik Öğretmeni
0554 848 89 49
LINKEDIN-ÜSKÜDAR İNOVASYON MERKEZİ
FACEBOOK-ÜSKÜDAR İNOVASYON MERKEZİ
İNSTAGRAM-ÜSKÜDAR İNOVASYON MERKEZİ
TWİTTER-ÜSKÜDAR İNOVASYON MERKEZİ
İstanbul Kalkınma Ajansı 2014 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği İstanbul Kalkınma Ajansı ve/veya T.C. Kalkınma Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Üsküdar Kaymakamlığı'na aittir.
Adres:
Selimiye Mahallesi Tıbbiye Caddesi No 29/1 Üsküdar İstanbul Türkiye
Telefon
0216 345 40 55-56-57